beescrap.pl

Lifestyle Blog

czego nie lubi trzustka
Zdrowie

Czego nie lubi trzustka? Produkty, które mogą zaszkodzić trzustce

Schorzenia trzustki wymagają odpowiedniej diety. Jest ona również bardzo ważna, aby zapobiegać jej dolegliwościom w przyszłości. Czego należy wtedy unikać w swoim jadłospisie?

Czym jest trzustka?

Trzustka to organ zaliczany do układu gruczołowego. Jest zlokalizowana w górnej części jamy brzusznej. Wytwarza wiele ważnych substancji potrzebnych do rozkładania pokarmów w procesie trawienia.

Trzustka wykonuje dwie podstawowe czynności:
– Czynność wewnątrzwydzielnicza odpowiada za produkcję hormonów. Wytwarza insulinę i glukagon.
– Czynność zewnątrzwydzielnicza produkująca sok trzustkowy, w którym znajdują się enzymy trawienne, na przykład amylaza, lipaza trzustkowa, trypsynogen.

Schorzenia trzustki

Trzustka narażona jest na różne schorzenia, między innymi zapalenia, guzy, torbiele, nowotwory. Najczęściej w początkowych fazach ich rozwoju nie daje żadnych objawów chorobowych. Następnie mogą pojawić się bóle, nudności, wymioty.

Gdy dochodzi do chorób czynności zewnątrzwydzielniczej trzustki, skutkuje to w problemach trawiennych. Z kolei dolegliwości czynności wewnątrzwydzielniczej oznaczają cukrzycę, która związana jest z zaburzeniami wydzielania insuliny.

Dieta dobra na trzustkę

Osoby z chorą trzustką, a także każdy, kto chciałby zadbać o swoje zdrowie, powinien poznać listę produktów, które mogą zaszkodzić temu ważnemu narządowi. Zatem, czego nie lubi trzustka?

Tłuszcze
Duże ilości tłuszczu mogą zaszkodzić trzustce. Dotyczy to przede wszystkim tłuszczów pochodzenia zwierzęcego, między innymi smalcu, tłustych mięs, podrobów, a także masła, śmietany.

Zamiast tłuszczów zwierzęcych najlepiej sięgać po oleje nierafinowane i z pierwszego tłoczenia, na przykład oliwę z oliwek. Także warto spożywać ryby zawierające wartościowe kwasy omega-3.

Potrawy smażone
Dla dobra swojej trzustki najlepiej ograniczyć ich ilość w diecie i zamiast smażenia gotować, dusić lub piec produkty spożywcze.

Alkohol
Za rozwój ostrych i przewlekłych zapaleń trzustki w dużej mierze odpowiedzialny jest alkohol. Systematyczne picie alkoholu powoduje uszkodzenie struktury trzustki, która, niestety, nie regeneruje się tak, jak wątroba.

Słodycze
Do schorzeń trzustki może prowadzić też jedzenie dużej ilości słodyczy. Wynika to z faktu, że sprzyjają one rozwojowi cukrzycy typu 2.

Surowe warzywa
Niepoddane obróbce termicznej warzywa również mogą spowodować dolegliwości ze strony trzustki. Warto więc je dusić, gotować w wodzie albo na parze.

Osoby z zapaleniami trzustki powinny też unikać wzdymających warzyw jak kapusta, cebula, por, a także nasion roślin strączkowych.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *