beescrap.pl

Lifestyle Blog

jak jeść czarnuszkę
Porady

Jak jeść czarnuszkę? Pomysły na potrawy z nasionami czarnuszki

Wzmacniają odporność, poprawiają procesy trawienne, a nawet wykazują działanie przeciwnowotworowe – nasiona czarnuszki mają wiele dobroczynnych właściwości. Jak je jeść?

Czym jest czarnuszka?

Czarnuszka siewna (łac. Nigella sativa L.) jest rośliną wywodzącą się z obszaru Iraku i Turcji, która obecnie występuje w basenie Morza Śródziemnego. Uprawiana jest również w Polsce.

Roślina ta dochodzi do 40 cm wysokości i ma nitkowate, cienkie listki. Jej kwiaty są duże, najczęściej białe. Z kwiatów rozwijają się nasiona – czarne, kanciaste, które wydzielają bardzo silny zapach.

To właśnie nasiona czarnuszki są źródłem wielu wartościowych substancji aktywnych. Od wielu wieków są one używane jako przyprawa – mają ostry, korzenny smak podobny nieco do kminku. Również służą one do wytwarzania olejku z czarnuszki, który używany jest zarówno w sztuce kulinarnej, jak i w kosmetyce.

Właściwości czarnuszki:
– wspomaga układ trawienny,
– reguluje poziom cukru w krwi,
– podnosi poziom odporności,
– redukuje trądzik, AZS, grzybice skórne,
– ma działanie antynowotworowe.

Jak jeść czarnuszkę?

W sklepach czarnuszkę można kupić głównie w formie nasion. Nasiona czarnuszki można dostać w większych marketach, delikatesach, a także sklepach ze zdrową żywnością. Również dostępny jest spożywczy olej z czarnuszki. Zatem, jak jeść czarnuszkę?

Sałatki i surówki
Nasiona czarnuszki oraz olej z czarnuszki bardzo dobrze nadają się do doprawiania sałatek i surówek. Nadają im ciekawy smak i zapach.

Sery
Tradycyjnie czarnuszka w postaci nasion używana jest do serów. Można dodać ją do niego podczas produkcji, posypać lub przygotować z nią pastę serową.

Twaróg
Doprawiony nasionami czarnuszki twaróg uzyskuje wyśmienity aromat i smak.

Pieczywo
Aby nadać pieczywu orientalny smak, dodaje się do niego nasiona czarnuszki. Są one używane między innymi do pieczenia podpłomyków, bułek, chleba.

Bigos
Czarnuszka może być również wyśmienitym dodatkiem do tradycyjnego bigosu.

Duszone i smażone warzywa
Nasiona czarnuszki dobrze pasują do różnego rodzaju potraw, które dobrze komponują się z kminkiem.

Zupy
Czarnuszka w nasionach może być dodana do zup, na przykład do gęstych kremów albo zup bogatych w warzywa. Świetnie nadaje się też do ich dekoracji.

Produkty kiszone
Ogórki, kapusta kiszona również będą dobrze smakować, gdy doda się do nich nasiona czarnuszki.

Zamiennik pieprzu
Nasiona czarnuszki bardzo dobrze sprawdzą się jako alternatywa dla pieprzu. Można zatem stosować je w tych potrawach, w których jest on używany.

Nalewki lecznicze
Czarnuszka może być wykorzystana także do wytwarzania nalewek leczniczych na alkoholu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *