Wzmacniają odporność, poprawiają procesy trawienne, a nawet wykazują działanie przeciwnowotworowe – nasiona czarnuszki mają z pewnością wiele dobroczynnych właściwości. Czarnuszka – jak jeść tą roślinę?
Czym jest czarnuszka?
Czarnuszka siewna (łac. Nigella sativa L.) jest rośliną wywodzącą się z obszaru Iraku i Turcji, która obecnie występuje w basenie Morza Śródziemnego. Uprawa tej rośliny znajduje się również w Polsce. Roślina ta dochodzi do 40 cm wysokości i ma nitkowate, cienkie listki. Jej kwiaty są duże, najczęściej białe. Z kwiatów rozwijają się nasiona – czarne, kanciaste, które wydzielają bardzo silny zapach.
To właśnie nasiona czarnuszki są źródłem wielu wartościowych substancji aktywnych. Od wielu wieków używa się ich jako przyprawy – mają ostry, korzenny smak podobny nieco do kminku. Również służą one do wytwarzania olejku z czarnuszki, który używany jest zarówno w sztuce kulinarnej, jak i w kosmetyce.
Właściwości czarnuszki:
- wspomaga układ trawienny,
- reguluje poziom cukru w krwi,
- podnosi poziom odporności,
- redukuje trądzik, AZS, grzybice skórne,
- ma działanie antynowotworowe.
Zobacz także: https://www.beescrap.pl/czy-warto-siegac-po-chia-nasiona/
Czarnuszka – jak jeść tą roślinę?
W sklepach czarnuszkę można kupić głównie w formie nasion. Nasiona czarnuszki można dostać w większych marketach, delikatesach, a także sklepach ze zdrową żywnością. Również dostępny jest spożywczy olej z czarnuszki. Zatem, jak jeść czarnuszkę?
Sałatki i surówki
Nasiona czarnuszki oraz olej z czarnuszki bardzo dobrze nadają się do doprawiania sałatek i surówek. Nadają im ciekawy smak i zapach.
Sery
Tradycyjnie czarnuszkę w postaci nasion używa się do serów. Można dodać ją do nich podczas produkcji, posypać lub przygotować z nią pastę serową.
Twaróg
Doprawiony nasionami czarnuszki twaróg uzyskuje wyśmienity aromat i smak.
Pieczywo
Aby nadać pieczywu orientalny smak, dodaje się do niego nasiona czarnuszki. Używa się ich między innymi do pieczenia podpłomyków, bułek, chleba.
Bigos
Czarnuszka może być również wyśmienitym dodatkiem do tradycyjnego bigosu.
Duszone i smażone warzywa
Nasiona czarnuszki dobrze pasują do różnego rodzaju potraw, które dobrze komponują się z kminkiem.
Zupy
Czarnuszka w nasionach może być dodana do zup, na przykład do gęstych kremów albo zup bogatych w warzywa. Świetnie nadaje się też do ich dekoracji.
Produkty kiszone
Ogórki, kapusta kiszona również będą dobrze smakować, gdy doda się do nich nasiona czarnuszki.
Zamiennik pieprzu
Nasiona czarnuszki bardzo dobrze sprawdzą się jako alternatywa dla pieprzu. Można zatem stosować je w tych potrawach, w których jest on używany.
Nalewki lecznicze
Czarnuszka może być wykorzystana także do wytwarzania nalewek leczniczych na alkoholu.